Deeanne Gist - Kırık Dökük Yaslar (Tarihi Kurgu Kitaplar - No:15)

By | 10:16 Leave a Comment




Orjinal Adı: Maid to Match
Sayfa Sayısı: 440
Basım Tarihi: Kasım 2013




Dolambaçlı yolların sonu bu kez düzlüğe varacak mı?
Bölgenin sayılı zenginlerinden birinin malikânesinde hizmetçi olarak işe giren Tillie, kendini bu ihtişama öylesine kaptırmıştır ki gözünü hiçbir zorluk korkutmamaktadır.
Kız kardeşini yetimhaneden kurtarmak isteyen Mack ise para biriktirmek için çareler aramaktadır. Yetimhanede çocuklara kötü muamele edildiği kulaktan kulağa dolaşmakta, bu söylentiler Mack'i elini çabuk tutmaya zorlamaktadır.
Bu sebeplerden ötürü Tillie'nin çalıştığı malikâneden gelen uşaklık teklifini istemeyerek de olsa kabul eder.
Tillie ile Mack'in yolları kesişir. Ve birbirlerini görür görmez aşık olurlar.




Tarihi Bilgi: 


Biltmore Evi, Asheville, Kuzey Carolina, ABD


Yapı yedinci yüzyılda görülen tipte Ortaçağ kalelerini yansıtan şekliyle (Châteauesque-style) George Vanderbilt tarafından 1889-1895 yılları arasında yaptırılmıştır. Ancak o zamanın teknolojisinin tüm olanakları kullanılarak hizmetçilerin odaları bile merkezi ısıtma ve elektrik sistemi ile donatılmış. 

Bu arada belirtmek gerekir ki Biltmore Evi ABD'deki en büyük özel mülktür; tam 250 odası vardır ve 16,622.8 m2'ye tekabül eden bir alanı kapsamaktadır. Amerika'nın Altın Çağının (1870ler ile 1900lerin başını kapsayan dönem) en göz alıcı örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir.





George Washington Vanderbilt II & Edith Stuyvesant Dresser Vanderbilt

Vanderbiltler humanistik yaklaşımları ve yardımseverlikleri ile bölgede hem çok önemli bir güç olmuşlar hem de çok sevilmişler. Düşünün bir; kimse hizmetçilerinin odasındaki mobilyaları önemsemezken onlar her odanın hiçbir eksiği olmamasına dikkat etmişler. Edith Vanderbilt, her hizmetlinin çocukları için özel Noel sepeti hazırlamış kendi elleriyle. Deeanne Gist özel olarak bunları araştırmış, bunun bir söylenti değil gerçeklik olduğunu görmüş. Vanderbiltler saygımı kazanan bir aile oldular bu davranışları ile, vay be dedim çoğu kez.

Şöyle de bir bilgiye rastladım haklarında: Seyahatleri sırasında, 1912 yılında George & Edith Titanik'te kendilerine yer ayırmışlar New York'a, ancak kalkışları planlarının değişmesi sonucu ertelenmiş. Yani ölümden kurtulmuşlar!



Yoruma gelecek olursak; D. Gist'in okuduğum ikinci kitabı ve ben yine anlatımı, tarihi bilgilerle bezeli kurgu gücüne hayran kaldım. O kadar sade hayatları o kadar sade ama müthiş etkileyici bir dille anlatıyor ki siz de hikaye ile birlikte yaşıyorsunuz adeta. Matilda (Tillie) Reese ve Mackenzie (Mack) Danver sanki gerçekten de yaşamışlar gibi. Tillie sanki Biltmore evinin baş hizmetçisiymiş, Mack de sanki genel hizmetli imiş gibi. Oysa D. Gist kitabın sonunda bu karakterlerin kurgu olduğunu söylüyor. Ama onları yazdığı tarihin içinde yaşatması bizi kitabın içine sürükleyen en önemli neden belki de. Bir de karakterler o kadar bizden biri ki... Yani klasik Historical Romancelarda okuyup da artık gıcık olduğum bad boy veya afedersiniz ama alık kız modeli yok. Mack de Tillie de oldukça akıllı ve gerçek olabilecek karakterler. Müthiş güzel ve müthiş aptal değiller! En önemlisi de aşık olunca dürüstlüğü elden bırakmamaları. Tillie de Mack de aşkını itiraf edecek kadar yüce gönüllüler; ayrıca yardımseverler de. Karakterlere çok ama çok ısındım. Kitap akıp gitti. Çok beğendiğim bir kitap oldu. 


NOTUM: 5 YILDIZ






0 yorum:

Yorum Gönder