Kate Hewitt - The Emigrants Trilogy #1 - Far Horizons (Tarihi Kurgu Kitaplar - No:13)

By | 12:52 Leave a Comment





The Emigrants Trilogy (Göçmenler Üçlemesi) #1:  Far Horizons (Senden Çok Uzakta)

2012 Basımı, 241 sayfa


Benim Puanım: 3,50


1819, İskoçya’nın Highlands Bölgesi: Allan MacDougall yeni dünyaya yeni bir hayat kurmak için giderken sevdiği kadın olan Harriet Campbell’a onu beklemesini, orada evlerini kurduktan sonra onu yanına aldıracağını söyler; ama bir yandan da genç kızı tamamen belli olmayan bir kadere bağlamak istemez, istemeyerek de olsa sözleri ile serbest bırakır. Harriet’ın kalbi ise Allan’a olan aşkı ile doludur, onu bırakmayı düşünmez ta ki yazdığı mektuplara cevap alamadığı için umudunu yitirene ve kuşaklardır onların olan Arclic Farm çiftliği hile ile onlardan alınana dek. Kalbi kırık genç kadın Arclic Farm'ı geri almak umudu ile zengin ve naif görünüşlü Andrew Reid’in evlenme teklifini kabul eder; ama bilmediği şey şudur ki Andrew, Allan’ın mektuplarını genç kızdan saklamaktadır. Allan ise Harriet’ın onu unuttuğunu düşünür ve kendini çalışmaya verir. Kardeşi Archie MacDougall gibi bağımsız ve biraz da başına buyruk olmaya özlem duyarak ailesine sadık bir genç adam olur. Ancak yıllarını bu şekilde kaybedeceğini fark ettiğinde kendi yolunu çizmeye karar vererek Alaska’dan batıya, Kanada’ya gider. Bu sırada Harriet gerçeği öğrenmiş, Andrew’dan ayrılmış ve Kanada’ya Allan’a doğru yola çıkmıştır. Ancak burada onu kötü bir sürpriz beklemektedir; hatta yıkıcı bir haber diyebilirim (söylemek insafsızlık olur). İşte bu noktadan sonra hikaye iyice açılmaya ve güzelleşmeye başlıyor bence. Allan kendine yeni bir hayat kurmaya çalışıyor, Harriet tek başına bir kadın olarak ayakta kalmaya çalışıyor ve tabii en sonunda, umutsuz bir anda aşıklar kavuşuyor. Yan karakterler de hikayeye anlam katmışlar. Hele Margaret MacDougall ve Henry Moore çiftini çok sevdim ben. Margaret favori karakterim oldu.

Bu hikaye – bir kısmı kurgu olmakla birlikte- yazar Kate Hewitt’in büyük büyük büyük büyük atalarının hikayesi imiş. Yani Allan, Harriet, Margaret, Henry ve diğer birçok  karakter gerçekmiş! Allan MacDougall ile Harriet Campbell aslında birbirinden yedi yıl (kitapta bu süre iki yıl idi) ayrı kalmışlar ama sonra kavuşabilmişler. İşte asıl hikayede hoşuma giden de bu oldu benim, yaşanmış hikayelerden yola çıkılarak yazılan tarihi kurguları severim. Red River (Kızıl Nehir) bölgesinde yaşayanlar ile sonradan gelen İskoçların arasında çıkan sorunlar kısa da olsa anlatılmıştı. Dönem gerçekçi olarak ele alınmış, bu da bir diğer artı idi. Serinin diğer kitabı Another Country’de küçük ve Arclic Farm’ın elden çıkmasına neden olan kardeş Ian ve Eleanor Campbell’in hikayeleri işleniyor. Onu da okuyacağım.  

Kitabın adını ben koysam “Senden Çok Uzakta” koyardım.  Buyrun bir de kapak yaptım:



 Fazla mı romantik oldum ne :)


Yazarın anlatımı biraz daha akıcı ve güçlü olsa benden 4 yıldızı alırdı ancak 3,5 YILDIZ'ın tam kararında olduğunu düşünüyorum. Sözün özü bence bir yayınevinin çevirebileceği nitelikte sıcak bir kitap; ancak uzak mesafe aşklarını anlattığı için ne derece popüler olur bilinmez…







Anahtar Kelimeler: Uzak Mesafe Aşkı, Kanada, İskoçya, Alaska, Boston, Tarihi Kurgu

0 yorum:

Yorum Gönder