Valerie Martin - Mal (Tarihi Kurgu Kitaplar - No:2)

By | 10:09 Leave a Comment
 
 
 
 
Basım Tarihi: 2007
Sayfa Sayısı: 200
Çeviren: Pınar Kür
Orjinal Adı: Property
 
Lousiana 1828. Sıcak bir yaz. Kölelik en hararetli dönemini yaşıyor. İsyanlar had safhada. İşkenceler sürüyor. Tüm bunların ortasında, zengin bir çiftlik sahibinin karısı, Manon. Kocasından nefret ediyor. Hizmetçisi Sarah'dan da öyle. Sarah'nın kocasından olma çocuklarını görmeye dayanamıyor. Manon'un düşlediği yaşam bu değildi... Geçmişi ve geleceği, özlemleri ve rüyalarıyla dokuduğu bir anlatımla, Mal'ın öyküsünü baştan sona Manon anlatıyor bize. Ahlaki yoksunluğun tam kalbinden, sansürsüz ve duygusuz bir tonlamayla. Mal, tempolu, entrikalı, görsel detaylarla zenginleştirilmiş bir roman. Valerie Martin, köle geleneğini yeniden sorguluyor ve "kurban" rolünün ezenle ezilen arasında nasıl yer değiştirebileceğini gösteriyor. Mal, büyüleyici bir roman. Pınar Kür'ün doyumsuz çevirisiyle...


Orange Broadband Ödülü 2003 Roman
 
(Arka Kapak)
 
 
 
 
Yorumum: Öncelikle bu kapak nedir Allah aşkına? Şu yayınevleri biraz daha seçici olamaz mı kapak konusunda? Alttaki kapak daha makul ama o da iyi değil. Umarım daha dikkatli olurlar, çünkü kapak içeriği yansıtmalı bence.
 
 
 
 
Manon Gaudet mutsuz bir evliliğe sahip ve çocuksuz bir genç kadındır.  Louisiana'da kocasıyla birlikte bir çiftlikte yaşamaktadırlar ve köleleri vardır. İçlerinden biri, Sarah adlı genç bir melez zenci, Manon için sinir bozucudur. Manon, mutsuz evliliğinin acısını (belki de) Sarah'dan çıkarmaktadır. Her ne kadar açıkça belirtilmese de Sarah'yı kıskanmaktadır (kitaptaki titreşimler bana bunu hissettirdi). Sarah beceriklidir, asidir ve en önemlisi de kocası Sarah'dan çocuk peydahlamıştır - hem de iki kere! Köle isyanları hat safhaya ulaşır, ev zenciler tarafından ele geçilir, nefret ettiği kocası öldürülür, herşey alt üst olur ve Sarah... kaçar. Evet, Sarah onu dinlemez ve atı aldığı gibi kaçar. Sarah, köle kadın, uzun bir zaman bulunamaz.
 
Kitap Manon'un ağzından anlatılıyor. Efendi Manon... Bir kadın olarak Manon'u çok iyi anladım. Kocasından nefret ediyor, efendilik hakimiyetine sahip olmak istiyor, hayatından mutlu değil. Ben Manon'un yerinde olsam ne yapardım bilmiyorum.
 
Efendi psikolojisi keşke daha derinlemesine işlense ve dönem ayrıntıları daha fazla verilseydi dediğim yerler oldu. En sevdiğim yerler özellikle başkaldırının ve Sarah'nın kaçışının olduğu yerler. İçimizdeki özgürlük aşkının -özelikle son sayfasındaki bir durum belirteci ile çok güzel vurgulanmış- en saf hali köle bir melezin kendinin sahibi biri gibi olmayı düşlemesidir belki de.
 
NOTUM: 3 YILDIZ


0 yorum:

Yorum Gönder