Ken Follett - Özgürlük Ülkesi (Tarihi Kurgu Kitaplar - No:1)

By | 09:32 Leave a Comment
 
 
Bu blogda ilk tanıtacağım kitap Ken Follett'ın Özgürlük Ülkesi adlı kitaptır:
 
 
 
Orjinal Adı: A Place Called Freedom
                                             Sayfa Sayısı :
431
                                               Basım Tarihi :
1997
                                     Çeviren :
Nilgün Erzik
 
Yıl 1767. Yer İskoçya. Bir toprak sahibinin kızı olan Lizzie Hallim, soğuk bir kış gününde, buz gibi nehirden çıkan çıplak bir adamı izlemektedir. Bu adam, maden işçisi Mac McAsh'tir.
Mac, Lizzie'nin nişanlısı Jay Jamisson'ın madenlerinde çalışan bir köledir; ama artık yazgısını değiştirmeye kararlıdır.
(Arka Kapak)
 
Yorumum:  Malachi McAsh (Mack) bir maden işçisidir ve köle konumundadır. Ama tıpkı Spartaküs gibi başkaldırır, her fırsatta özgürlük istediğini dile getirir. Efendisi Jamisson'lar ve tabii ki kölelik sisteminden faydalanan tüm efendi kesim bu genci tehdit olarak görmektedirler. Mack ne yapar ne eder Londra'ya kaçar.
Lizzie ise parasız ama üst tabakadan bir kızdır ve tuttuğunu koparan, gözüpek bir yapıya sahiptir. Lizzie, her zaman Mack'i ilginç bulmuştur ve ona anlam veremediği bir hayranlık, bir yakınlık hissetmektedir. Ancak ailesinin maddi durumundan dolayı -ne yazık ki- paralı biriyle evlenmelidir. Jay Jamisson'dan hoşlanır ama annesi ağabeyi Robert'la evlenmesini ister; çünkü miras ona kalacaktır. Ama Lizzie ve Jay İngiliz kolonisi Virginia'ya gitmeden önce evlenirler ve koloniye geçmeden önce Londra'da kalırlar bir süre. Lizzie ve Mack burada da karşılaşırlar. Aralarındaki yakınlık duygusu burada da kendini belli eder. Lizzie kocasını sevmektedir, ama eksik bir şeyler vardır.
Mack ise burada da rahat durmaz ve iş sahiplerine, haksızlıklara karşı gelerek grev başlatır ve Amerika'ya sürgüne gönderilir. Ne tesadüftür ki Amerika'da da Jay Jamisson ve Lizzie'nin kölesi olur. Ve asıl macera burada başlar. Mack hayallarinin Özgür Ülkesi'nde sevdiği kadınla rahat bir hayat yaşayacak mıdır?
 
 
Peki Ken Follett bu romanı nasıl yazdı?
 
Follett, High Glen adlı bir malikaneye taşındığında arka bahçeyi düzenlerken bir çukur kazmış ve içinde bir kutu bulmuş. Kutunun içinde eski ve yazıları okunmayan bir defter ile demir bir halka çıkmış. Paslı halkayı özenle temizleyince üstünde şu yazının olduğunu görmüş:
 
Bu adam Fife'dan Sir George Jamisson'un malıdır.
M.S. 1767
 
Siz olsanız ne yapardınız? Ben olsam kesinlikle araştırırdım ve tam da Follett'ın yazdığı gibi kurgu bir öykü karalardım (keşke onun kadar iyi olabilsem).
 
 
Baştan sona dolu dolu bir romandı. Birçok tarihi öğe içeren ve insanı içine çeken bir anlatımı vardı.
 
Notum: 5 YILDIZ



 

 
 
P.S.: Köleliğin -hangi türü olursa olsun- sonsuza dek bu dünyadan silinmesi dileğiyle....


 

 

0 yorum:

Yorum Gönder