Jane Campion & Kate Pullinger - Piyano (Tarihi Kurgu Kitaplar - No:6)

By | 07:00 Leave a Comment




Sayfa Sayısı: 191
Orjinal Adı: The Piano
Altın Kitaplar, 1995

Kitap Tanıtımı: Tanımadığı bir erkekle evlenen Ada, dokuz yaşındaki kızı ve piyanosuyla birlikte Yeni Zelanda'ya gelir. Kocası piyanoyu istemez ve Baines'in sahildeki arazisi ile takas eder. Ama Ada her şeyden çok piyanosunu istemektedir. Ada cahil, garip görünüşlü ve dövmeli komşusu Baines ile piyano çalabilmek için pazarlık yaparak anlaşır. Piyano çalarken adamın bazı isteklerine boyun eğecektir. Masum isteklerin ve olağanüstü cinsel tutkuların acımasız öyküsü... 

Jane Campion, Avustralyalı yazar ve film yönetmenidir. Yönettiği her filmi ödüle layık görülmüştür. Piyano filmi ile de Cannes'da Altın Palmiye ödülünü ve 1993 Oscar ödülünü kazanmıştır.
 Kate Pullinger 1961'de Kanada'da doğdu. 1982'de Londra'ya yerleşti. İki roman ve bir öykü kitabı ile ünlenen yazar, Piyano adlı eseriyle kendini dünyaya kabul ettirdi.



Yorumum: Ada MacGrath, bir gün konuşmayı bırakır. O günden beri ise hiç konuşmamıştır. Babası tarafından hiç tanımadığı biri ile evlendirilerek kocasının yanına, Yeni Zelanda'ya gönderilir. Ada'nın bir de gençlik aşkından olma kızı vardır. Kızı annesi ile diğer insanlar arasında çevirmen rolünü üstlenir adeta. Ada'nın en büyük tutkusu, bir nevi sesi niteliğine bürünmüş olan piyanosudur, her gün egzersiz yapar. Ada kocasına karşı herhangi bir his beslememektedir, kocası birgün Ada'nın piyanosunu arazi karşısında takas edince iyice dünyası yıkılır genç kadının. Ama George Baines, piyanoyu takasla alan adam, Ada'ya bir teklif ile gelir. Her şeyin dönüm noktası bu teklif olur aslında. 
Hikayede çok çarpıcı bir-iki sahne vardı. Onun dışında kadının yeri ve aşkın koşulsuzluğu güzel işlenmiş, aşktaki cinselliğin yeri de çarpıcı bir şekilde verilmiş. Aslında ihanet olarak gördüğünüz şeyi sorguluyorsunuz. Bu bakımdan sorgulatıcı bir kitap olmuş. 


NOTUM: 3 YILDIZ


KİTABIN FİLMİ:







P.S.: Jane Campion'un bir başka ilgi çekici tarihi filmi ise Bright Star (Parlak Yıldız)'dır. Şair John Keats'in son zamanlarını ve aşkı Fanny Brawne ile tanışmasını anlatır. Tavsiyemdir. 

http://www.imdb.com/title/tt0810784/?ref_=nm_knf_i2

0 yorum:

Yorum Gönder