Yazma Dersleri - Tarihi Kurgu Nasıl Yazılır?

By | 05:06 Leave a Comment


Konuşmacı: Laura Turner
Site: eHow






YouTube'daki eHow kanalından bize http://www.ehow.com/ sitesindeki "İçinizdeki uzmanı keşfedin" sloganı ile sunulan videolardan biri de "Tarihi Kurgu Nasıl Yazılır?" adlı videoydu. Videoyu İngilizce olarak izleyebilirsiniz. 


"Hi this is Laura Turner and today I'm going to talk with you about how to write historical fiction. If you are a creative writer you probably at one time contemplated writing a story set in your favorite time period. But first of all what we want to think about is why do you want to write your story set in this time period as opposed to putting it in the present. Why is the story best suited for that time period. Is it just because it feels right to you or is there something deeper at work. What you want to do then therefore when you decide you want to write a historical fiction is you want to really research your time period. You don't want to get involved in any discrepancies with historians who are going to be reading your book or your novel. In actually picking out all the things that you got wrong so you really want to make sure that you got all your details in order before you start writing. Next how is this history relevant to society today. If you've decided that you need to set your story in historical time period think about what that's going to comment on about present day society because people in the present day are going to be reading this story or this novel. And next finally use all the research from the period and all the knowledge of why you are writing the story to make the story really take off. Make sure that also you have researched other writings that were set in this time period, they're fictional and see that you are not you know sort of doing something that's already been done. And really get everything together and make it into a fun historical research piece of work."



Metinden çıkaracağımız birkaç şey var. Onlar da şunlar olabilir:

"Yaratıcı yazarlık ile ilgileniyorsanız ya da yaratıcı yazarsanız eğer, en sevdiğiniz zaman periyodu dahilinde bir kurgu yazarsınız - ki bu benim için 1750'ler - 1850'ler oluyor. İlk olarak neden "günümüz"ü yazmak yerine bu zaman periyodunu yazmayı tercih ettiğimizi düşünmemiz gerekiyor. (Ben Sanayi Devrimi, Fransız Devrimi ve dönemde meydana gelen diğer baş döndürücü gelişmelerin bireyde ve toplumda yarattığı etkileri sevdiğim için, ayrıca bu dönemlerde Romantik Çağ'dan Gerçekçilik Çağına geçiş yaşandığı için seviyorum). Bize "araştırma yapmamız" önerilmiş; zaten araştırma yapılmadan yazılıp basılan ve başarılı olan tarihi kurgu yoktur sanıyorum. İyi ve doğru bir araştırma yapılması önemli. Düşünsenize İstanbul'un Fethini yazıyorsunuz ve yanlış bilgiler içeriyor, tarihçiler kitabınızı okuyup çatır çatır eleştireceklerdir. Her ne kadar yazdığınız eseri basılı olarak yayınlamasanız bile iyi okurların gözünden de kaçmayacaktır yaptığınız yanlışlar.
Araştırma sonucunda elde ettiğiniz bilgileri bir sıralamaya koymalısınız ve ona göre yazmalısınız. Ayrıca bunu günümüz toplumundaki insanlar okuyacaklar, dolayısıyla onların yorumu da önemli olacaktır. Ve en önemli şey ise bulduğunuz bilgileri hikayede o dönemin ve o coğrafyanın dili ile kullanma kısmı. Örneğin; 1800'lerin başında geçen bir kurgu yazıyorsanız o dönemlerin yazarlarının eserlerini de (mümkünse kendi dillerinden ya da yetkin çevirilerden) okumalısınız - ki dönemin dilini kullanarak "periyodu" en iyi onlar yazmıştır, çünkü dönemde yaşamış olan onlar. Baharat sosu olarak da yazma yeteneğinizi kullanın, çünkü nihayetinde bu bir kurgu olacak, araştırma-inceleme eseri değil."

İlham perileriniz hep sizinle olsun - aşağıdaki gibi olmamak kaydıyla :D





0 yorum:

Yorum Gönder