Ariana Franklin - Ölüm Üstadı Serisi 1. Kitap - Ölüm Üstadı (Tarihi Kurgu Kitaplar - No:9)

By | 05:51 1 comment






Sayfa Sayısı: 540
Baskı Yılı: 2011
Orjinal Adı: Mistress of Art of Death

"BANA ÖLÜM ÜSTADI DERLER. CANSIZ BEDENLERİN DİLİNDEN EN İYİ BEN ANLARIM."
- ADELİA RACHEL ORTESE AGUİLAR



Kitap Tanıtımı:

Cambridgede bir çocuk korkunç bir şekilde öldürülmüş, üç çocuk da kaçırılmıştır.  Hristiyan rahiplerce günah keçisi seçilen Yahudiler, kızgın halk tarafından linç edilmemek için kaleye sığınmak zorunda kalırlar. Kral II.Henry, en büyük gelir kaynağı olan Yahudilerin aklanması için Avrupa'nın sayılı doktorlarının yetiştiği Sicilya'dan bir uzman gönderilmesini ister. Ancak bu görev için seçilen Ölüm Üstadının bir kadın olması işleri daha da zorlaştıracağa benzemektedir. Adelia'nın uzmanlık dalı ölü bedenlerdir; o, gerçek anlamda bir Ölüm Üstadıdır. Adelia Aguilar, dini hoşgörüsünün ve yaşadığı zamanın çok ilerisindeki soruşturma yeteneklerinin, Ortaçağ İngilteresi'nin bağnaz ve geri kafalı toplumunda göze batacağını ve onu her köşe başında tehlikelerin beklediğini çok geçmeden anlar. Küçük bedenlerin bıraktığı izlerin peşinde Cambridgenin karanlık ormanlarından kiliselerin ve manastırların gizli köşelerine uzanan bu takipte ölümle burun buruna gelmek kaçınılmaz olacaktır.



Yorumum: 


Asıl adı Diana Norman olan yazar Ariana Frankli'in Ölüm Üstadı serisinin ilk kitabı olan bu kitapta tanıtımda da belirtildiği üzere ölü çocuklar bulunuyor. Konuya derinlemesine girmeyeceğim zira o zaman spoiler verme ihtimalim artacak. Onun yerine karakterlerle ilgili ufak şeyler söyleyeyim:
Adelia Rachel Ortese Aguilar: İşte sevdiğim kadın tarzı. Adelia benim o yıllarda yaşasam olmak istediğim kişilik aslında. Kendine güvenen, işine aşık, araştırmacı, detayları gören, günümüz başarılı pataloglarının Ortaçağ versiyonu. O zamanlarda kadınların çalışmasına -hem de böyle bir işte, Tanrı korusun!- kötü bakıldığı için Adelia yanında Mansur adlı bir Arap ile geziyor. 
Mansur: Hadım edilmiş bir araptır. Çocukken keşişler onu almış, sesi güzel olduğu için hadım etmişler. Bir kastrato (soprano, mezzo-soprano ya da kontralto seslerine küçük yaşta sahip olan yoksul ve yetenekli erkek çocukların, bu seslerini kaybetmemeleri için kendilerinin ve ailelerinin rızası alınarak ergenlik çağına gelmeden hadım edilmeleri sonucu tiz ve çocuksu sese sahip olan erkek soprano) dur. Aslında ölü insanlardan anlamaz iken Adelia'nın yanında esas "Ölüm Üstadı" oymuş gibi dolaşır. 
Napolili Simon Menahem: Kral tarafından Yahudiler'e karşı gelişen kötücül hareketleri durdurması ve olayı çözmesi için gönderilmiş eğitimli biri. Daha sonra Adelia için ve İngiliz Krallığı için önemli biri haline gelecektir. 

Kitaptan eğlenceli bir replik paylaşmak istedim. Adelia, işeme sorunu olan ve acı çeken Başrahip Geoffrey'i sağlığına kavuşturur ve tabii bu sırada yanına Simon Efendi de vardır:

Başrahip Geoffrey, "Simon Efendi, Salerno'dan buralara kocakarı ilacı satmaya gelmediniz herhalde. Çok hassas bir göreviniz dahi olsa herhangi bir şeyden çekinmeden bana anlatabilirsiniz." Adam tereddüt etmeye devam edince, başrahip önemli bir noktaya dikkat çekti. "İpler elinizde Simon Efendi. Aziz Augustine manastırına bağlı bir kanonun, Cambridge'de itibar sahip birinin ve daha önemlisi kendini daha büyük amaçlara adamış bir insanın en mahrem yerlerinde bir kadının ellerinin gezdiğini ve hatta oraya bir bitki soktuğunu şehrin tellalına anlatıp beni arkadan vurabilecek durumdayken sizin güveninize ihanet edebilir miyim?"

Ve kitaptan güzel bir söz de dikkatimi çekmişti. Tam Adelia'nın karakterini tarif eden bir cümle:
"Certum est, quia impossible. İmkânsız olduğu için inanıyorum."


Kitaptaki gizem sizi içine çekiyor, o dönemin ayrıntılarıyla adeta o dönemde yaşıyormuş gibi oluyorsunuz. Araştırma yapıldığı belli, karakterler çok iyi kurgulanmış. Kitabın eksi yönü Türkçe basılırken olmuş. Özensiz bir edisyon ve çeviri fena değilse de daha kaliteli olabilirmiş dedirtiyor insana. Keşke böyle kitapları daha kaliteli bassalar, biraz daha para vermeye razıyım. Yoksa bu kitabı gerçekten çok sevdim. 


PUANIM: 5 YILDIZ




Diana Norman; 2011 yılında vefat etmiş ve genellikle tarihi cinayet kurgu serisi ile bilinen bir yazardır. Onu da buradan anmış olalım. Yaşasaydı 4 kitaplık bu serinin devamı gelirdi belki de, kim bilir...





1 yorum: Leave Your Comments

  1. Serinin sıralarını nasıl ölüm üstadın sonra... Burayı bulabilir miyim bir daha bilmiyorum facebook adımla yazıyorum bu yorumu, mesaj atabilir misin bana?

    YanıtlaSil